ثبت علامت تجاری

آیا ثبت علامت تجاری اجباری است؟

ثبت علامت تجاری، اختیاری است، اما یک علامت تجاری زمانی مورد حمایت قانون و نظام حقوقی قرار می گیرد که ثبت شده باشد، در واقع، وقتی علامت تجاری خود را ثبت می کنید به نوعی مشاء  آن کالا یا خدمت را تضمین نموده اید،

یعنی وقتی عضوی از جامعه، آن علامت تجاری ثبت شده را روی کالا یا خدمت خاصی می بیند، می تواند مطمئن شود که کالاها یا خدمات مورد نظرحاوی آن علامت، ازکیفیتی برخوردار است که قبلا در ذهنش ایجاد شده و انتظار دارد لذا با ثبت علامت خود، هم مردم گمراه نمی شوند و فریب نمی خورند و هم سودآوری وهم بازگشت سرمایه گذاری شما برای حفظ و ارتقاء کیفیت مورد نظرمخاطب شما را تضمین می ناید.

ثبت همه علایم تجاری

ثبت همه علایم تجاری، اختیاری است؟

در ثبت علامت تجاری اصل بر این است که ثبت علامت اختیاری است ولی بعضی ازمحصولات به دلیل ارتباط آنها با سلامت جامعه و منافع عمومی، دولت ثبت علامت مرتبط با فعالیت آن ها را الزامی دانسته است. این علائم بنا به آیین نامه ی نصب و ثبت اجباری علائم صنعتی بر روی بعضی از اجناس دارویی و خوراکی و آرایشی مصوب سوم اردیبهشت ۱۳۲۸ هیئت  وزیران به شرح ذیل است:

  • تمام اجناس دارویی و طبی و مواد غذایی اعم از اینکه در داخل ایران ساخته یا در خارج از ایران ساخته شده باشد و وارد کشور بشود، در توضیح بیشتر باید گفت: منظور از اجناس دارویی، تمام داروهای اختصاصی مورد استعمال طبی یا بیطاری که با نسخه ی پزشک یا بدون آن مصرف می شود
  • موادغذایی که در لفاف و یا ظرف و به اسم مشخصی باشد مانند کنسرو، چای های مختلف، آب نبات، شکلات، شیر، پنیر، مربا و…. .
  • آب های معدنی، آب های گازدار، شربت، آب های میوه
  • لوازم آرایشی که برای استعمال مستقیم بر روی بدن انسان به کار می رود، مانند صابون، خمیر، پودر، محلول عطریات و ادکلنی و پماد

محدوده ای که اشاره شد ثبت علامت تجاری در این موارد، اجباری می باشد، بسته به قوانین کشورها می تواند متفاوت باشد و دامنه آن کاهش و یا افزایش یابد اما چیزی که مشخص است آن است که هنگام ثبت علامت تجاری ، باید مشخص کنید که علامت مورد نظرتان را برای کدام محصولات و یا خدمات به کار میرود تا از این طریق طبقه مربوطه را انتخاب نمایید.

به عبارت روشن ت، علامت تجاری می تواند در چندین طبقه مختلف به ثبت برسد . طبقه‌بندی بین‌المللی علامت‌های تجاری به نام طبقه‌بندی نیس شناخته می‌شود و شامل ۴۵ طبقه بوده و تمامی کشورهای دنیا، جهت ثبت علامت تجاری ، از این طبقه بندی تبعیت می نمایند. برخی از طبقات عبارتند از :

  • طبقه‌های ۱ تا ۳۴: مربوط به کالاها و محصولات مختلف
  • طبقه‌های ۳۵ تا ۴۵: مربوط به خدمات

مثال‌هایی از طبقات مختلف:

  • طبقه ۱: مواد شیمیایی
  • طبقه ۳: محصولات آرایشی و بهداشتی
  • طبقه ۹: تجهیزات و لوازم الکترونیکی
  • طبقه ۲۵: پوشاک
  • طبقه ۳۴: محصولات دخانیاتی
  • طبقه ۳۵: خدمات تبلیغات و مدیریت کسب‌وکار
  • طبقه ۴۱: خدمات آموزشی و تفریحی
ثبت علامت تجاری

چراباید علامت تجاری خود را ثبت کنید؟

پیشتر گفته شد که ثبت علامت تجاری دارای مزایائی می باشد که نظام حقوقی مالکیت فکری به مالک ثبتی اعطاء می نماید از جمله ایجاد حق انحصاری

مزیت اول – حقوق انحصاری ناشی از ثبت علامت تجاری یعنی چه؟

حقوق انحصاری یعنی اینکه من به عنوان مالک علامت تجاری که اظهارنامه دادم تا علامت تجاری مد نظر، برای یک سری ازکالا ها یا خدمات یا هر دو ثبت گردد نظام حقوقی کشور از این علامت ثبت شده ی من و کالاها و خدمات زیر مجموعه ی آن حمایت نماید و اجازه نمی دهد دیگران در این محدوده کالا ها و خدمات، عین یا شبیه علامت تجاری ثبت شده ی مرا برای خود ثبت کنند

اگر هم ثبت کنند باز هم نظام حقوقی از من که زودتر اقدام به ثبت این علامت کرده بودم حمایت می کند و دعاوی حقوقی و جزایی من (به عنوان صاحب و مالک علامت تجاری)، اعم از ابطال علامت تجاری، مطالبه ضرر و زیان، نقض علائم تجاری، استفاده ی غیر مجاز یا سوءاستفاده از علامت تجاری …. ، را می پذیرد و شخصی را که عین یا شبیه علامت مرا ثبت کرده و استفاده می کند را محکوم می نماید وعلامت تجاری که موجب فریب و گمراهی مردم می شود را باطل می کند و حکم به جمع آوری کالاهایی که با این علامت در بازار وجود دارند یا داخل انبارها هستند را نیز می دهد.

مزیت دوم – واگذاری لیسانس علامت تجاری ( نمونه قرارداد لیسانس )یا حق استفاده از علامت تجاری :

از دیگر مزایایی که افراد را به سمت ثبت برند سوق می دهد این است، شخصی که علامتش ثبت شده،  بسیار آسان تر می تواند اجازه ی استفاده ازآن را به شرکت ثالثی تفویض و واگذار کند تا منبع درآمدی را از این طریق برای خود ایجاد کند.

مزیت سوم – سهولت در انتقال مالکیت علامت تجاری ( نمونه قرارداد انتقال مالکیت )

صاحب علامت تجاری ثبت شده می تواند در قالب قرارداد نقل و انتقال، مالکیت مربوط به علامت تجاری خود را به دیگری انتقال دهد. به عبارت روشن تر، خریدار، به دلیل به رسمیت شناخته شدن مالکیت فروشنده نسبت به علامت تجاری مورد نظر، رغبت بیشتری جهت خرید آن نشان میدهد و بدیهی است که جهت حفظ اعتبارخرید و فروش علامت تجاری ، لازم است تا این نقل و انتقال در مرکز مالکیت صنعتی هم به ثبت برسد.

مزیت چهارم – ثبت بین المللی علامت تجاری در ۱۴۰ کشور:

صاحبین کسب وکار، جهت ثبت علامت خود در کشورهای همسایه ویاکشورهای هدف برای تجارت خود ، ناگزیر از ثبت اولیه آن در داخل کشور می باشند.

مزیت پنجم : افزایش اعتبار و اعتمادمخاطبان :

با جمع مزایای فوق نتیجه ای که حاصل می شود آن است که به اعتبار و اعتماد مشتریان و شرکت‌های همکار می افزاید و ضمنا مشتری با توجه به فضای رقابتی ، هزینه کمتری را برای جستجوی برند خود صرف می نماید و از میان محصولات مشابهی که در شلف فروشگاه قرارگرفته است، به راحتی محصول مورد نظرخود را انتخاب خواهد کرد.

مزیت ششم : استفاده از علامت در بازارهای بین‌المللی

 ثبت علامت تجاری می‌تواند به شرکت‌ها امکان فعالیت‌های تجاری در بازارهای بین‌المللی را افزایش دهد.

سئوالات متداول

سوال ۱ : آیا با ثبت علامت تجاری در داخل کشور، این علامت ثبت شده در کشورهای همسایه یا سایر کشورها مثل کشورهای اروپایی یا آمریکایی حمایت می شود؟

 پاسخ: خیر، محدوده ی این حمایت درون مرزهای جغرافیایی بوده و در صورت وجود منافع در سایرکشورها، لازم است تا علامت تجاری درآن کشورهای مورد نظرهم به ثبت برسد.

سوال ۲ : آیا حمایت از مالک علامت تجاری مادام العمر است یا محدود به زمانی مشخص است؟

پاسخ :شخص وقتی اظهارنامه ثبت علامت خود را می دهد در صورتی که از نظر اداره مالکیت معنوی مشکلی نباشد یعنی با بررسی کارشناسان اداره ی مزبور، موانعی را که قانون حمایت از مالکیت صنعتی در یازده مورد برشمرد را نداشته باشد، گواهینامه ی ثبت علامت را به این شخص می دهند و این سند به مدت ده سال از تاریخ  ثبت اظهارنامه، مورد حمایت قانون می باشد اما اگر قبل از انقضای این مدت ده ساله، مالک ، علامت خود را تمدید نکند و ده سال منقضی شود، صاحب علامت اصولا آن حقوق انحصاری را از دست می دهد.

سوال ۳: من یک مشاور مالیاتی هستم ، آیا امکان ثبت علامت را برای خودم دارم؟ و آیا می توانم از این علامت در سربرگ و مهرم استفاده کنم؟

پاسخ : بله علامت تجاری برای خدمات هم به ثبت میرسد و شما می توانید با قید اینکه این شماره ثبت مربوط به علامت تجاری است ، از آن در سربرگ و مهرمربوط به کسب و کارتان هم استفاده کنید

سوال ۴: می خواهم آب میوه تولید کنم آیا باید از فعالیت ، مجوز اخذ کنم؟

پاسخ : هرگونه فعالیتی در این مسیرمستلزم اخذ مجوز می باشد و بدیهی است که ثبت علامت تجاری هم از این امر مستثنی نمی باشد.

سمانه ارجمندمشاهده نوشته ها

وکیل پایه یک دادگستری ، متخصص کسب و کار، شاخه مالکیت فکری، خصوصاً امور مربوط به علامت تجاری

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *