ثبت شرکت تعاونی

راهنمای جامع ثبت شرکت تعاونی در ایران

( صفر تا صد چگونگی ، هزینه ، مدارک و مدت زمان ثبت شرکت )

نحوه تشکیل شرکت تعاونی

تشکیل شرکت تعاونی در ایران شامل مراحل و شرایط زیرمی باشد:

۱-انتخاب موضوع فعالیت : ابتدا باید موضوع فعالیت شرکت تعاونی و نوع آن را از بین انواع تعاونی ها مشخص کنید.

۲-تعداد اعضا: حداقل ۷ نفر برای تشکیل شرکت تعاونی به عنوان هیئت موسس ضروری است.

۳- تأمین سرمایه : حداقل سرمایه برای تشکیل شرکت های تعاونی عام یکصد میلیون ریال می باشد و حداقل سرمایه برای تشکیل شرکت های تعاونی خاص ده میلیون ریال است. هر تعاونی وقتی تشکیل و ثبت می شود که حداقل یک سوم سرمایه آن تادیه شود و چنانچه غیر نقدی و جنسی باشد تقویم و تسلیم شده باشند. همچنی تمام یا حداقل ۵۱%سرمایه به وسیله اعضاء در اختیار شرکت تعاونی قرار می گیرد و وزارتخانه ها، سازمان ها، شرکت های دولتی، بانک ها، شهرداری ها و سایر نهادهای عمومی می توانند از راه وام بدون بهره یا هر راه مشروع دیگر از قبیل مشارکت، اجاره، فروش اقساطی، صلح و غیره اقدام به کمک در تأمین و یا افزایش سرمایه شرکت های تعاونی نمایند بدون آن که عضو تعاونی باشند.

۴-تهیه فرم درخواست عضویت : فرم درخواست عضویت باید تهیه و دراختیارافرادی که قصد عضویت دارند قرار گیرد.

۵-اطلاع رسانی عمومی : از طریق روش های مختلف مانند انتشار آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار یا استفاده از شبکه های اجتماعی ، افراد واجد شرایط را از امکان عضویت در شرکت تعاونی مطلع سازد.

۶-هیئت موسس : سه نفر به عنوان هیئت موسس درخواست تشکیل شرکت تعاونی را به وزارت تعاون تسلیم می نمایند. همچنین درخواست های عضویت توسط هیئت موسس تصویب می شود.

۷-مجوز تاسیس: دریافت موافقت نامه از اداره کل تعاون استان یا اداره تعاون شهرستان مربوطه

۸-تنظیم اساسنامه : اساسنامه شرکت تعاونی باید مطابق با قوانین بخش تعاونی تنظیم شود.

۹-مجوز ثبت تعاونی: پس از دریافت موافقتنامه ، مجوز ثبت از وزارت تعاون اخذ می شود.  

۱۰-ثبت تعاونی : هیات مدیره اسناد و مدارک را همراه با درخواست تحویل اداره تعاون می دهد و اداره تعاون مجوز ثبت تعاونی را به همراه مدارک به اداره کل ثبت شرکت ها در تهران  و اداره ثبت در شهرستان ها ارسال می کند تا به ثبت تعاونی اقدام نماید. اداره ثبت بعد از ثبت تعاونی، موضوع را به وسیله درج آگهی در روزنامه رسمی به اطلاع عموم می رساند و رونوشتی از آگهی ثبت و اساسنامه ممهور به مهر خود را به اداره کل یا اداره تعاون ارسال می دارد.

مدارک مورد نیاز ثبت شرکت تعاونی

۱-اساسنامه : اساسنامه مصوب اولین مجمع عمومی عادی مشتمل بر نام ، هدف ، موضوع ، نوع ، حوزه عملیات ، مدت، مرکز اصلی عملیات و نشانی، میزان سرمایه ، مقررات مربوط به عضو ، ارکان، مقررات مالی، انحلال و تصفیه در ۴ نسخه باید آماده شود. معمولا نمونه اساسنامه تهیه شده به وسیله وزارت تعاون برای تشکیل دهندگان شرکت راهگشا می باشد.

۲-مجوز اداره تعاون : برای ثبت شرکت تعاونی مجوز ثبت از اداره کل یا ادارات تعاون شهرستان ذیربط مورد نیاز است. شرکت های تعاونی تولیدی یا توزیعی، علاوه بر گرفتن مجوز تشکیل از اداره تعاون برای انجام فعالیت، موظف به گرفتن مجوز لازم از دستگاه های ذیربط نیز هستند.

۳- تهیه طرح توجیهی : هیأت مؤسس موظف است یک طرح پیشنهادی حاوی دلایل توجیهی نظیر؛ ضرورت تشکیل تعاونی، هدف تشکیل تعاونی، تناسب هدف تعاونی با برنامه های مصوب دولت، نحوه سرمایه گذاری و غیره تهیه نماید.

۴-صورتجلسه اولین مجمع عمومی عادی : هیئت مؤسس پس از دریافت موافقتنامه تشکیل از وزارت تعاون، باید اقدامات لازم برای تشکیل اولین مجمع عمومی را انجام دهد

۵- افتتاح حساب : افتتاح حساب به نام تعاونی در شرف تأسیس نزد صندوق تعاون یا بانکی که صندوق تعاون تعیین می کند.

۶- رسید پرداخت وجه : رسید پرداخت مبالغ لازم سرمایه تعاونی مطابق اساسنامه باید تحویل شود.

۷-انتشار آگهی دعوت اولین مجمع عمومی عادی: این اگهی جهت دعوت از افراد واجد شرایط عضویت در تعاونی است. یک نسخه از آگهی دعوت به اداره تعاون جهت معرفی ناظر برای حضور در جلسه اولین مجمع عمومی عادی ارسال می شود.

۸-اقدام لازم برای تقویم آورده های غیر نقد: از کارشناسان رسمی جهت ارزیابی آورده های غیر نقدی دعوت به عمل می آید.  ۹-تهیه اوراق خرید سهام برای داوطلبان عضویت : اوراق مخصوص خرید سهام که داوطلبان عضویت به هنگام خرید سهام آن را تکمیل و امضا می کنند، تهیه و تنظیم می شود.

۱۰-ثبت نام داوطلبان نامزدی عضویت در هیئت مدیره و سمت بازرسی : اولین هیات مدیره پس از اعلام قبولی مکلف است با تشکیل جلسه نسبت به تعیین رئیس و نایب رئیس و  منشی و مدیر عامل اقدام و همچنین اعضایی که حق امضای اسناد رسمی و تعهد آور بانکی را دارند انتخاب و به یکی از اعضای خود یا مدیر عامل، وکالت با حق توکیل به غیر می دهد که اقدامات لازم برای ثبت را به انجام برساند. دقت کنید که کارکنان دولت نمی توانند به عنوان اعضای هیات مدیره و مدیر عامل شرکت های تعاونی فعالیت کنند به جز تعاونی های خاص کارکنان ادارات و سازمان های دولتی که در آن شاغل هستند. اولین هیات مدیره مکلف است ظرف یک ماه از تاریخ جلسه اولین مجمع عمومی عادی اقدامات ضروری برای ثبت تعاونی را به انجام برساند.

مدارک مورد نیاز جهت اخذ پروانه تاسیس

پس از به ثبت رسیدن شرکت تعاونی، وزارت تعاون پروانه تاسیس شرکت را با وجود مدارک زیر صادر می کند.

۱-رونوشت مدارک ثبت تعاونی درمرجع ثبت

۲-فرم درخواست اخذ پروانه تأسیس خطاب به اداره تعاون

۳-نسخه روزنامه رسمی که آگهی تشکیل شرکت تعاونی در آن منتشر گردیده است.

هزینه های ثبت شرکت تعاونی

هزینه دقیق ثبت شرکت تعاونی با توجه به نوع تعاونی که درصدد ثبت آن هستید و تعداد مجوزهای مربوط به موضوع فعالیت می تواند متغیر باشد.

معافیت از حق الثبت: شرکت ها و اتحادیه های تعاونی، از پرداخت حق الثبت و نصف تعرفه آگهی ثبت در روزنامه رسمی معافند.

هزینه ثبت در سامانه هوشمند و جامع تعاون کشور: شرکت تعاونی علاوه براینکه باید در سامانه ثبت شرکت ها به ثبت برسد، باید در سامانه هوشمند و جامع تعاون کشور نیز ثبت شود که مستلزم صرف هزینه مازادی بر ثبت در اداره ثبت شرکت ها است. این سامانه تحت نظارت وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی کشور می باشد که سهولت در ارائه خدمات الکترونیکی به اعضای شرکت های تعاونی را فراهم آورده است.

سوالات متداول

۱-نقش وزارت تعاون در تأسیس شرکت تعاونی چیست ؟

وزارت تعاون کلیه اسناد و مدارک مربوط به پروانه های کسب وکار، مجوزها، طرح توجیهی به همراه تقاضا نامه مربوط به داوطلبان تشکیل شرکت تعاونی را بررسی می نماید و نظر خود را ظرف مدت یک ماه نسبت به تشکیل شرکت تعاونی به صورت مستدل اعلام می نماید. چنانچه اسناد و مدارک ناقص باشد و یا داوطلبان قادر به تهیه اسناد و مدارک مورد نظر قانونی و ارائه آن به وزارت تعاون نباشند و نتوانند ظرف مدت دو ماه نسبت به رفع نقایص آن برابر دستور وزارت تعاون اقدام کنند، وزارت تعاون می تواند از صدور مجوز خودداری کند. در غیر این صورت و در صورتی که اسناد و مدارک ارسالی کامل باشد و یا ظرف مدت دو ماه داوطلبان تشکیل تعاونی نسبت به تکمیل مدارک ارسالی اقدام و طرح توجیهی تشکیل شرکت تعاونی از نظر وزارت تعاون قابل قبول باشد، وزارت تعاون اولاً نسبت به صدور مجوز تشکیل شرکت تعاونی اقدام می کند و ثانیاً با ارسال نامه ای به یکی از بانک های کشور( ترجیحا بانک توسعه تعاون) بنا به پیشنهاد هیأت مؤسس تقاضا می کند حسابی جهت واریز وجه سهام و آورده های نقدی اعضاء افتتاح شود

۲- هیئت مؤسس چه وظایفی در ثبت شرکت تعاونی بر عهده دارد؟

تاسیس شرکت های تعاونی بر اساس اقدام مجمع موسس متشکل از افراد واجد شرایط عضویت صورت می گیرد. این هیئت وظیفه تشکیل دادن اولین مجمع عمومی عادی، جهت تصویب اساسنامه ، انتخاب اولین هیات مدیره پس از کسب موافقت وزارت یا اداره کل تعاون را بر عهده دارد. همچنین هیئت مذکور اساسنامه شرکت را طبق قانون و مقررات و تطبیق آن با اساسنامه های مقبول وزارت تعاون تنظیم نموده و کلیات طرح پیشنهادی مشتمل بر توجیه ضرورت تشکیل تعاونی ، اعلام تعداد و مشخصات داوطلبانه اولیه عضویت و مهارت ها و تخصص های آنان در تعاونی های تولیدی، چگونگی تهیه سرمایه و میزان سهم هر عضو جهت تامین سرمایه شرکت ، اعلام نام بانک یا موسسه اعتباری، توضیح میزان و چگونگی سرمایه گذاری و مشارکت وزارت خانه ، سازمان و یا شرکت دولتی، وابسته یا تحت پوشش دولت ، بانک ، نهاد انقلاب اسلامی و یا تعاونی دیگر را تهیه می نماید.

۳-آیا اعضای هیئت مدیره شرکت های تعاونی می توانند از شرکت حقوق دریافت نمایند؟

بله اعضای هیئت مدیره با تصویب مجمع عمومی حق دریافت حقوق و مزایا را دارند . چنانچه عضو هیئت مدیره از محل دیگری حقوق می گیرد در تعاونی مربوطه صرفا حق جلسه و پاداش دریافت می کند.

نگین هادیان جعفری

نگین هادیان جعفریمشاهده نوشته ها

نگین هادیان جعفری وکیل پایه یک دادگستری دانش آموخته حقوق خصوصی ۱۰ سال سابقه وکالت دادگستری متخصص در امور کسب و کار و مشاور شرکتهای تجاری و تنظیم کننده قراردادهای داخلی و بین المللی سابقه عضویت در کمیسیون رفاه کانون وکلای دادگستری مرکز دوره سی و یکم مولف کتاب تشریفات پرداخت اسناد تجاری در حقوق ایران و کنوانسیون آنسیترال

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *