جهان کسب و کار را با شریک خارجی فتح کنید

امکان ثبت شرکت با شریک خارجی

ثبت شرکت با سهامداران یا شرکای خارجی در ایران را با ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت خارجی در ایران نباید اشتباه گرفت . در اولی بحث تأسیس یک شرکت ایرانی با سهامداران خارجی مطرح است ، حال آنکه در ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت خارجی ما با یک شرکت به ثبت رسیده در کشور دیگر مواجه هستیم که وظیفه شناساندن آن شخصیت حقوقی به مرجع ثبت ایرانی را داریم.

در حال حاضر وجود دو شرط به صورت توامان موجب میشود یک شرکت ، ایرانی تلقی شود . وفق ماده یک قانون راجع به ثبت شرکتها ، ثبت شدن شرکت در ایران و همچنین وجود مرکز اصلی شرکت در ایران ، ملاک و معیار ایرانی بودن آن شرکت به شمار می آید . به این ترتیب اشخاص خارجی بدون نگرانی می توانند شرکت ایرانی به ثبت برسانند .

در کشور ایران ثبت شرکت تجاری از سوی اشخاص خارجی که قصد سرمایه گذاری دارند نه تنها با مانعی روبرو نیست بلکه آیین نامه اجرایی قانون تشویق و حمایت سرمایه گذاری خارجی ، امکان دارا شدن سهام صد در صدی را برای این دسته از سرمایه گذاران خارجی فراهم نموده است . با این تفسیر، اگر چه برای تأسیس شرکت لزومی به حضور شریک ایرانی برای سرمایه گذاران خارجی وجود ندارد ، اما معمولا به دلیل آشنا بودن افراد ایرانی با مقررات و ضوابط داخلی ، سرمایه گذاران خارجی تمایل به داشتن شریک ایرانی دارند .

به خاطر داشته باشید تأسیس شعبه یا نمایندگی یک شرکت خارجی در ایران ، سرمایه گذاری خارجی تلقی نمی شود و شما برای آنکه بتوانید سرمایه گذارخارجی محسوب شوید ، می بایست یک شرکت درایران تأسیس و آن را به ثبت برسانید.

چنانچه سرمایه گذارخارجی، قصد در اختیار گرفتن بخشی از سهام موجود یک شرکت سهامی عام را داشته باشد، از دو طریق میتواند به هدف خود برسد :

– میتواند اقدام به خرید سهام موجود شرکت به قیمت توافقی نماید

– یا اینکه در افزایش سرمایه از طریق پذیره نویسی سهام جدید با استفاده از حق تقدم سهامداران موجود مشارکت نماید .

شریک خارجی

فرصت ها و تهدیدهای ثبت شرکت با سرمایه گذار خارجی :

۱-تملک اموال غیرمنقول :

یکی از مزیت های ثبت شرکت ایرانی توسط سرمایه گذاران خارجی، امکان تملک زمین به نام شرکت ایرانی است. چنین تملکی متناسب با طرح سرمایه گذاری به تشخیص سازمان سرمایه گذاری صورت می پذیرد و اغلب انگیزه محکمی برای پشت سرگذاشتن محدودیت های حق مالکیت خارجیان نسبت به اموال غیر منقول است.  بنابراین این دسته از اشخاص خارجی پس از ثبت شرکت و انجام تکالیف قانونی نظیر پلمپ دفاتر تجاری و تشکیل پرونده مالیاتی می توانند فعالیت خود را آغاز نمایند

۲- فعالیت در کلیه زمینه ها همانند اشخاص ایرانی:

سرمایه گذاری خارجی در کلیه زمینه هایی که فعالیت بخش خصوصی در آن مجاز است امکان پذیر می باشد و در بخش هایی که در اختیار دولت قرار دارد صرفا در چهارچوب ترتیبات قراردادی قابل انجام است .

۳- سرمایه گذاری در شرکت های بورسی :

فرصت دیگری که برای سرمایه گذاران خارجی جذابیت دارد آن است که در خصوص سرمایه گذاری خارجی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ، منعی وجود ندارد . این گونه سرمایه گذاران خارجی می توانند از مزایایی که قانون سرمایه گذاری خارجی فراهم نموده همانند سرمایه گذاری های خارج از بورس برخوردار شوند

۴– افتتاح حساب بانکی در خارج از ایران:

همچنین به منظور دسترسی مستقیم سرمایه گذاران خارجی به ارز حاصل از صادرات برای دریافت سود سهام و سایر پرداخت هایی که باید به آن ها انجام شود ، افتتاح حساب بانکی در خارج از ایران برای نگهداری درآمدهای صادراتی سرمایه گذاری های خارجی مجاز است .

۵– عدم نیازبه گشایش اعتبارات اسنادی:

اصولا ورود سرمایه غیر نقدی به کشور نظیر مواد اولیه ، ماشین آلات و قطعات، تابع تشریفات ورود کالای تجاری و تخصیص ارز و همچنین گشایش اعتباراسنادی نیست.

۶– سایرمزایا :

برخورداری از معافیت های مالیاتی ، تسهیلات گمرکی و حمایت های قانونی برای حفاظت از سرمایه گذاری ها را می توان در ردیف سایر مزایای ثبت شرکت از سوی سهامدار خارجی به حساب آورد .

ناگفته نماند ، تحریم های بین المللی ، نوسانات ارزی و بی ثباتی اقتصادی در کشور ایران از جمله مهمترین عوامل بازدارنده در اقدام به سرمایه گذاری از سوی خارجیان و متعاقبا ثبت شرکت محسوب می شوند .

ویژگی های سرمایه سرمایه گذاران خارجی :

در نظر داشته باشید ، سرمایه خارجی چه به صورت نقد چه به صورت غیر نقد باشد ، در نهایت ارزیابی آن ضرورت دارد که براساس نرخ تبدیل آن در روز ورود، ارزیابی می گردد .

با توجه به اینکه طبق قانون،  سرمایه خارجی علاوه بر سرمایه نقدی ؛ شامل سرمایه غیر نقدی نیز می شود از این روی به همراه آوردن تکنولوژی و دانش فنی به عنوان سرمایه غیرنقدی از سوی سرمایه گذاران خارجی نقش به سزایی در بالا بردن سطح فناوری در کشور ایران ایفاء می کند . در نظر داشته باشید ، دانش فنی و خدمات تخصصی به دو صورت به کار گرفته می شود . گاهی دانش فنی به صورت سرمایه وارد کشور می گردد و یا اینکه به کارگیری آن از شکل سرمایه ای خارج شده و وجوهی به عنوان حق لیسانس ویا رویالتی بابت آنها پرداخت می گردد . جهت ورود دانش فنی ، در هر دو حالت مذکور ، سرمایه گذار خارجی باید درخواست خود را به سازمان سرمایه گذاری جهت بررسی ضرروت اخذ دانش فنی ارائه نماید .

خبر خوبی که به سرمایه گذاران رغبت بیشتری جهت اقدام به سرمایه گذاری می دهد ، آن است که اصولا ورود سرمایه غیر نقدی به کشور نظیرمواد اولیه ، ماشین آلات و قطعات، تابع تشریفات ورود کالای تجاری و تخصیص ارز و همچنین گشایش اعتباراسنادی نیست به استثنای ماشین آلات خط تولید.  در طرح های صنعتی و معدنی همانند سایر کالاهای وارداتی مشمول پرداخت حقوق ورودی می باشد.

وارد نمودن سرمایه نقدی خارجی باید از طریق سیستم بانکی یا مجاری رسمی مورد تأیید بانک مرکزی به کشور صورت پذیرد . در این رابطه فقط ارزهایی به عنوان سرمایه نقدی قابل ثبت می باشند که از نظر بانک مرکزی جمهوری اسلامی مورد تأیید و قابل قبول باشند. ارز نقدی وارده به عنوان سرمایه خارجی ، قابلیت آن را دارد که به ریال تبدیل شود و یا به صورت ارز در حساب ارزی شرکت به صورت سپرده بماند و با نظارت سازمان سرمایه گذاری برای پرداخت بهای سفارشات خارجی و یا سایر هزینه های ضروری طرح مورد استفاده قرار گیرد اگرچه نگهداری سرمایه به شکل ارزی خطرات ناشی از نوسانات ارزی را نسبت به سرمایه گذار کاهش خواهد داد . تبدیل ارز به ریال به این نحو است که بانک دریافت کننده، ارز را به نرخ روز خریداری نموده و معادل ریالی آن به حساب شرکت واریز می گردد .

فرآیندعملیاتی تأسیس شرکت با شریک خارجی

برای ثبت شرکت با سهامدار یا شریک خارجی علاوه بر اینکه باید همانند مراحل ثبت سایر شرکت های تجاری، اقدامات مربوط به انتخاب نوع ، موضوع فعالیت ، نام ، محل و تدوین اساسنامه شرکت از طریق اداره ثبت شرکت ها طی گردد ، تهیه و انجام گام های اضافه تری مثل آماده نمودن گذرنامه و کارت اقامت سهامدار خارجی ، ترجمه رسمی مدارک و آگهی تأسیس لزوم تأییدیه وزارت خارجه نسبت به برخی مدارک و همچنین اخذ کد فراگیراشخاص خارجی نیز به عنوان یکی از گام های تأسیس شرکت به روند عادی اضافه می گردد . شما می توانید یکی از انواع شرکتهای تجاری را از بین اقسام مختلف شرکت های پیش بینی شده در قانون تجارت برگزینید اما اگر بخواهیم رایج ترین انواع شرکت های فعال در ایران که با استقبال اشخاص و اقشار مختلفی روبرو شده را معرفی کنیم ، باید به شرکت سهامی خاص و شرکت با مسئولیت محدود اشاره نماییم . 

براساس قانون سرمایه گذاری خارجی، اخذ مجوز برای کلیه سرمایه گذاری های خارجی الزمی است . این مجوز با تکمیل فرم درخواست سرمایه گذاری از طریق سازمانی به نام سرمایه گذاری و کمک های اقتصادی و فنی ایران و بررسی موضوع در هیئت سرمایه گذاری خارجی میسر خواهد شد .

مزایای اخذ کد فراگیر:

اهمیت کد فراگیربه اندازه کد ملی برای افراد ایرانی است ومهم ترین مزایای آن عبارت است از:

  • تاسیس شرکت
  • اشتغال به کاردر موسسات و شرکت ‎های ایرانی
  • ثبت نمایندگی شرکت خارجی
  • دریافت وام و افتتاح حساب بانکی
  • انجام کلیه امور اداری
  • برخورداری از بیمه تامین اجتماعی
  • صادرات و واردات کالا
  • گرفتن اقامت و اخذ ویزای کار

مدارک لازم برای دریافت کد فراگیر

  • مدارک لازم برای اشخاص حقیقی
  • کپی از صفحه اصلی پاسپورت شخص متقاضی
  • عکس پرسنلی
  • مدارک لازم برای اشخاص حقوقی
  • ارائه نام شرکت به دو زبان فارسی و انگلیسی
  • ارائه آدرس دقیق شرکت در کشور و شهر خارج از ایران
  • ارائه شماره ثبت شرکت
  • ارائه تاریخ دقیق ثبت شرکت
  • مشخص کردن نوع شرکت
  • مشخص کردن موضوع و حوزه فعالیت شرکت که باید مطابق با قانون ایران باشد
  • ارائه اسکن از مدارک ثبتی شرکت به منظور مشخص کردن قانونی و رسمی بودن شرکت در کشور خارجی

نحوه دریافت کد فراگیر اتباع خارجی

  • مراجعه به آدرس دفاتر کفالت اتباع محل سکونت متقاضی
  • پر کردن فرم درخواست صدور کد فراگیربه ضمیمه مدارک لازم
  • ثبت نهایی درخواست توسط دفاتر کفالت اتباع واخذ کد پیگیری جهت استعلام های بعدی به متقاضی

نحوه ثبت نام کد فراگیر اتباع خارجی

سابقا درخواست صدور کد فراگیر در سامانه ثبت شرکتها  برای دریافت شماره اختصاصی خود از طریق سامانه مذکور اقدام می نمودند. در حال حاضربا حذف این امکان، نحوه ثبت نام کد فراگیر اتباع خارجی به شرح زیر است:

  • آماده نمودن مدارک هویتی متقاضی
  • آماده نمودن اجازه اقامت در خاک ایران
  • مراجعه حضوری به دفترکفالت نزدیک محل سکونت خود
  • ارائه مدارک فوق و همچنین تکمیل و تحویل فرم ثبت نام کد فراگیر اتباع خارجی
  • پس از بررسی مدارک و درخواست ثبت نام کد فراگیر اتباع خارجی، مسئول دفتر کفالت اتباع درخواست متقاضی را در سیستم ثبت و به تبعه خارجی یک کد رهگیری ارائه می کند تا متقاضی بتواند در مراجعات بعدی با ارائه برگه کد فراگیر خود را دریافت کند.

نحوه استعلام کد فراگیر اتباع خارجی

در مواردی برای ارائه خدمات به اتباع خارجی، نهاد مربوطه نیاز دارد تا کد فراگیررا استعلام نماید. در حال حاضر صرفا برخی نهادهای دولتی قادر به استعلام کد فراگیر اتباع می باشند.

نهاد دولتی نظیر بانک یا آموزش و پرورش  پس از ارائه مدارک لازم از سوی تبعه به سامانه مخصوص متصل شده و استعلام کد فراگیررا انجام میدهند وپس از احرازاعتبارکدفراگیرتبعه خارجی مقیم ایران به تبعه خارجی خدماتی نظیر خدمات بانکی یا درمانی ارائه خواهد شد.

چنانچه تبعه خارجی شخصا قصد استعلام کد فراگیر خود را داشته باشد می تواند به دفاتر کفالت اتباع مراجعه کرده و با ارائه گذرنامه نسبت به استعلام کد فراگیر خود اقدام کند اما هیچ شخصی نمی تواند کد فراگیرفرد دیگرپیگیری نماید.

سوالات متداول:

  1. آیا با شریک خارجی می توان در ایران شرکت ثبت کنیم ؟
  2. آیا می توان یک شرکت ایرانی را با صد در صدسهامدارخارجی تشکیل داد؟
  3.  ویژگی های سرمایه جهت سرمایه گذار خارجی به چه صورت است ؟
  4. مزایا و چالش های ثبت شرکت از طریق سرمایه گذار خارجی چیست ؟
  5. آیا سرمایه گذار خارجی می تواند دانش فنی یا تکنولوژی را به عنوان سرمایه به کار گیرد ؟
  6. آیا اخذ کد فراگیربرای اشخاص خارجی اجباری می باشد؟
  7. آیا ثبت شعبه شرکت خارجی در ایران همان ثبت شرکت با شریک خارجی است ؟

تنظیم کننده : نگین هادیان جعفری

تاریخ تنظیم: ۱۵/۶/۱۴۰۳

نگین هادیان جعفریمشاهده نوشته ها

نگین هادیان جعفری وکیل پایه یک دادگستری دانش آموخته حقوق خصوصی ۱۰ سال سابقه وکالت دادگستری متخصص در امور کسب و کار و مشاور شرکتهای تجاری و تنظیم کننده قراردادهای داخلی و بین المللی سابقه عضویت در کمیسیون رفاه کانون وکلای دادگستری مرکز دوره سی و یکم مولف کتاب تشریفات پرداخت اسناد تجاری در حقوق ایران و کنوانسیون آنسیترال

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *