راهنمای گام به گام ثبت شرکت در ایران
شرکت چیست؟
شرکت تجاری، اجتماع دو یا چند شخص حقیقی و حقوقی است که به منظور کسب سود و انجام عملیات تجارتی یک شخصیت حقوقی جدید را به وجود میآورند.
شرکتهای حقوقی دارای شخصیت حقوقی هستند که به وسیله قانون به وجود آمده و به آن اعتبار میدهند به این معنا که به مانند انسانها دارای حقوق و تکالیفی هستند و تنها حقوق ذاتی انسان مثل نفس کشیدن و… شامل آنها نمیشود.
چرا باید شرکت ثبت کنیم؟
امروزه بسیاری از کارآفرین ها و تجار برای انجام امور تجاری خود شرکت ثبت میکنند و ثبت شرکت فواید بسیار زیادی دارد که ما دراینجا به چند مورد آن اشاره میکنیم .
- ) اعتبار و اعتماد سازی : شرکت ثبت شده به عنوان یک شخص حقوقی شناخته میشود و به مشتریان حس اعتماد بیشتری میدهد. همچنین، در صورتی که شما به دنبال جذب سرمایه گذاران هستید، از آن رو که شرکت ثبت شده ساختار تشکیلاتی به فعالیت تجاری میدهد باعث جلب اطمینان بیشتر سرمایه گذاران خواهد شد.
- ) رشد و توسعه : با ثبت شرکت، میتوانید به راحتی از منابع دیگری مانند وامهای بانکی استفاده کنید و در نهایت رشد و توسعه کسب و کارتان را تسهیل دهید.
- ) نمایندگی : برای اخذ و اعطای نمایندگی مجاز و اخذ شعبه قانونی نیازمند ثبت شرکت هستید.
- امنیت قانونی و پوشش حقوقی: شرکت ثبت شده میتواند این آسودگی را به شما بدهد که در صورت وقوع مشکلاتی همچون بدهیها، دعاوی قضایی و … به شما کمک میکند.
راهنمای گام به گام ثبت شرکت در ایران از ایده تا تاسیس
ثبت شرکت در ایران فرآیندی است که نیازمند دقت و انجام مراحل قانونی مختلف می باشد. در این راهنما، گام های لازم برای ثبت شرکت از ایده تا تاسیس را به صورت خلاصه شرح می دهیم:
انتخاب نوع شرکت:
- اولین قدم، انتخاب نوع شرکت متناسب با نوع فعالیت و اهداف شما است. انواع مختلفی از شرکت ها در ایران وجود دارد، از جمله:
- عبارت است از: شرکت سهامی عام و شرکت سهامی خاص، شرکت تضامنی، شرکت نسبی، شرکت مسئولیت محدود، شرکت تعاونی تولید و مصرف، شرکت مختلط سهامی و شرکت مختلط غیر سهامی. موسسه هم به دو نوع انتفاعی و غیر انتفاعی تقسیم میشود. در ادامه مطالب تفاوت های اساسی آنها را بررسی میکنیم.
شرکتهای اشخاص و سرمایه
شرکت های تجاری از لحاظ نقش و مسئولیت شرکاء و مدیران بابت دیون شرکت به دو دسته شرکت های سرمایه و شرکتهای اشخاص تقسیم میشود.
شرکت های سرمایه
در شرکتهای سرمایه فقط سرمایه افراد مورد توجه قرار میگیرد نه شخص سرمایه گذار، یعنی شرکاء شرکت تا میزان سرمایه و آورده ای خود در شرکت مسئولیت دارند و بابت دیون شرکت مسئولیت شخصی ندارند.
شرکتهای سرمایه عبارت است از:
شرکت های سهامی ( عام و خاص )
شرکت مسئولیت محدود
شرکتهای تعاونی
نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که این شرکتها برای سرمایه گذاری کم خطر است و همانطور که گفته شده است مسئولیت شرکاء در این شرکتها محدود به آوردهی آنها است .
شرکتهای اشخاص
شرکتهای اشخاص شرکتهایی است که شخصیت شرکاء مورد توجه است و اعتبار شرکت به اعتبار شرکاء بستگی دارد، در این شرکتها شرکاء بابت پرداخت دیون شرکت مسئولیت شخصی دارند، و اگر روزی شرکت منحل شود طلبکاران شرکت بابت بدهیهای خود میتوانند به سهامداران شرکت مراجعه کنند. شرکتهای اشخاص عبارت است از:
- شرکت تضامنی
- شرکت نسبی
این شرکتها برای برای سرمایه گذاری بسیار پر ریسک میباشد و همانطور که گفته شد مسئولیت شرکاء نامحدوده و سقف و محدودیت ندارد.
قابل ذکر است که دستهای از شرکتها هم هستند که ادغام دو شرکت سرمایهای و اشخاص هستند که برخی از موسسین آن مسئولیتی شبیه به مسئولیت شرکتهای اشخاص دارند و برخی دیگر از مؤسسین آن مسئولیتی همانند شرکتهای سرمایهای .
که این شرکتها عبارت است از :
- شرکت مختلط سهامی
- شرکت مختلط غیر سهامی
بهترین نوع شرکت برای کسب و کار
پیشنهادی که ما غالبا برای تجار و کارآفرینهایی که برای فعالیت خود میخواهند شرکتی ثبت کنند داریم این است که شرکت سهامی خاص یا شرکت با مسئولیت محدود ثبت کنند چون، مسئولیت موسسین در این دو شرکت محدود است و برای سرمایه گذاری کم خطر میباشد و تا جایی که میتوانند از ثبت شرکت تضامنی و نسبی خودداری کنند ( اما در برخی صنفها همانند صرافیها افراد ناچارند که شرکت تضامنی ثبت کنند.)
انواع شرکت
طبق ماده ۲۰ قانون تجارت شرکتهای تجاری به ۷ نوع تقسیم میشود که عبارت است از:
شرکت سهامی( عام ):
شرکت سهامی عام شرکتی است که میزان آورده هر شخص به صورت سهم مشخص میشود که بخشی از سهام آن از طریق پذیرهنویسی به صورت عمومی به فروش میرسد و افراد میتوانند سهام آن را خریداری کنند. در این نوع شرکت مسئولیت سهامداران محدود به مقدار سهامی است که در اختیار دارند و مسئولیت بیشتری در قبال بدهیهای شرکت نخواهند داشت .تاسیس و اقدام به پذیره نویسی برای این نوع شرکت مستلزم اخذ مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار است و سهام آن قابل عرضه در بورس اوراق بهادار است همچنین حداقل تعداد شرکا در شرکت سهامی عام ۵ نفر میباشد.
شرکت سهامی( خاص) :
شرکت سهامی خاص یک نوع از شرکتهای سهامی است که سهام آن به چند شریک محدود میشود و همچنین مسئولیت سهامداران در این نوع شرکت محدود به مقدار سهامی است که در اختیار دارند و هیچگونه مسئولیت بیشتری در قبال بدهیهای شرکت نخواهند داشت، تعداد شرکاء برای شروع باید ۳ نفر باشد.
شرکت با مسئولیت محدود :
شرکت با مسئولیت محدود یک نوع شرکت است که آورده شرکاء در آن به صورت سهم الشرکه میباشد و در آن مسئولیت صاحبان تنها محدود به مقدار سرمایه گذاری شده در شرکت است، این نوع شرکت به عنوان یک شرکت با ریسک کمتر برای سرمایه گذاران شناخته میشود و در این شرکت برای شروع حداقل تعداد شرکاء باید ۲ نفر باشد.
شرکت تضامنی :
شرکت تضامنی به عنوان یک شرکت با ریسک بالاتر برای سرمایه گذاران شناخته میشوند، در این نوع شرکت هر یک از شرکای تضامنی مسئولیت کامل و نامحدود در قبال بدهیها و خسارات شرکت دارند. به عبارت دیگر، هر یک از شرکای تضامنی میتواند به تنهایی برای تمام بدهیها و خسارات شرکت پاسخگو باشد، در این شرکت برای شروع حداقل تعداد شرکاء باید ۲ نفر باشد.
شرکت نسبی :
شرکت نسبی شرکتی است که مسئولیت صاحبان سهم به نسبت آورده از کل سرمایه شرکت در برابر دیون شرکت میباشد، این نوع شرکت هم همانند شرکت تضامنی ریسک بالایی برای سرمایه گذاری دارد و برای شروع حداقل تعداد شرکاء باید ۲ نفر باشد.
شرکت مختلط غیر سهامی :
این شرکت ترکیبی از شرکت تضامنی و شرکت با مسئولیت محدود است که درآن شرکای تضامنی مسئولیت تضامنی داشته و شرکای با مسئولیت محدود مسئولیتشان محدود به آورده میباشد. و برای شروع حداقل تعداد شرکاء باید ۲ نفر باشد.
شرکت مختلط سهامی :
این شرکت ترکیبی از شرکت تضامنی و شرکت سهامی است که در آن شرکای تضامنی مسئولیت تضامنی داشته و شرکای سهامی مسئولیتشان محدود به میزان مبلغ اسمی آنها میباشد و برای شروع حداقل تعداد شرکاء باید ۳ نفر باشد.
شرکت تعاونی :
شرکت تعاونی مشارکتی است که اعضای آن برای دستیابی به منافع مشترک گرد هم میآیند، مشاغل هم صنف برای فروش اجناس خود و تامین مخارج زندگی از این نوع شرکت استفاده میکنند که به آن شرکت تعاونی تولید و مصرف کنندگانی که برای خرید مایحتاج خود مانند خرید مسکن یا کسب اعتبار و وام، از این نوع شرکت استفاده می کنند به آن شرکت تعاونی مصرف می گویند. قابل ذکر است که تاسیس این شرکت نیازمند اخذ مجوز از وزارت کار و رفاه اجتماعی است .
موسسه چیست؟
طبق ماده یک آیین نامه اصلاحی ثبت تشکیلات و موسسات غیر تجاری: کلیه تشکیلات و موسسات که برای مقاصد غیر تجاری از قبیل امور علمی، ادبی یا امور خیریه تشکیل میشوند اعم از اینکه موسسین یا تشکیل دهندگان قصد انتفاع داشته باشند یا نداشته باشند. تشکیلات و موسسات مزبور میتوانند عناوینی از قبیل انجمن، کانون یا بنگاه و امثال آن اختیار نمایند ولی اتخاذ عناوینی که اختصاص به تشکیلات دولتی و کشوری دارد از طرف موسسات مزبور ممکن نخواهد بود.
به طور کلی رکن اصلی در موسسات غیر تجاری خدمت رسانی به مشتری و کار مربوط به خیریه و فرهنگ و هنر است. این موسسات هدف مردمی دارند و هیچ فعالیت تجاری نمیتوانند انجام بدهند ولی نوع خدماتش میتواند برای آنها منافعی داشته باشد.
از نظر اهدافی که موسسات به دنبال دارند به دو نوع انتفاعی و غیر انتفاعی تقسیم میشوند.
- موسسات غیر انتفاعی مقصود از تشکیل آن جلب منافع و تقسیم بین اعضا نیست مانند انجمنها
- موسسات انتفاعی که مقصود از تشکیل آن کسب سود و درآمد و تقسیم بین اعضا میباشد مانند موسسات فنی
تعیین نام شرکت:
مشتریان در نگاه اول با نام یک شرکت مواجه میشوند و سپس با فعالیت و خدمات آن آشنا میشوند. لذا اگر نام یک شرکت زیبا و معنادار باشد باعث نفوذ بیشتر در کسب و کار میشود.
آنچه اهمیت دارد این است مطابق قانون نام شرکت باید خاص باشد و با نام شرکت های ثبت شده دیگر تداخلی نداشته باشد. که باتوجه به تعداد زیاد شرکت های ثبت شده نام انتخاب شده معمولا باید دارای حداقل سه سیلاب باشد .
همچنین باید با توجه به نوع فعالیت شرکت انتخاب شود
شما می توانید ۵ نام به ترتیب اولویت انتخاب کنید و برای آنکه متوجه شوید نام انتخاب شده به ثبت رسیده است یا خیر می توانید با مراجعه به سامانه پایگاه اطلاعات اشخاص حقوقی به نشانی https://ilenc.ssaa.ir نام شرکت را جستجو کنید و از امکان ثبت نام شرکت خود اطلاع پیدا کنید.
تعیین شرکا و مدیران و شرکا و دارندگان حق امضاء:
پس از انتخاب نوع شرکت، می بایست شرکا و میزان سهام هر شریک مشخص گردد. در شرکتهای سهامی عام حداقل ۵ شریک و در شرکت های سهامی خاص حداقل سه شریک و در سایر شرکتها حداقل دو شریک برای تاسیس شرکت نیاز است.
در ادامه افرادی برای عضویت در هیئت مدیره می بایست انتخاب شوند فردی از آنها به عنوان رئیس هیئت مدیره و فردی دیگر که می تواند یکی از اعضای هیئت مدیره باشد به عنوان مدیرعامل انتخاب شود.
تهیه مدارک لازم:
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت با توجه به نوع شرکت، ممکن است در برخی موارد جزئی متفاوت باشد اما در اکثر مدارک تقریبا یکسان میباشد
- اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی تمامی شرکا و مدیران
- دو نسخه صورتجلسه مجمع موسسین
- دو نسخه تقاضانامه ثبت
- اصل و کپی مجوز فعالیت (در صورت نیاز)
- اساسنامه شرکت (تنظیم شده توسط وکیل یا کارشناس)
- گواهی عدم سوء پیشینه کیفری برای مدیرعامل
ثبت شرکت در اداره ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری
- پس از تکمیل مدارک،اطلاعات می بایست در سامانه ثبت شرکتها به نشانی irsherkat.ssaa.ir وارد شود
- پس از تایید نام و تایید اطلاعات بارگذاری شده تحویل اوراق تاسیس شرکت به سهامداران و مدیران برای اخذ امضا
- ارسال مدارک امضا شده به مرجع ثبت شرکتها برای تایید اوراق ارسال شده
- حضور در اداره ثبت شرکتها جهت تایید ثبت شرکت(در این مرحله شرکت به ثبت می رسد)
- پرداخت هزینه روزنامه رسمی و روزنامه کثیرالانتشار
باتوجه به امکان بروز خطا در این مرحله بهتر است ورود اطلاعات در سامانه و سایر مراحل ثبت شرکت توسط وکیل متخصص امور ثبت شرکتها به انجام برسد
مدت زمان ثبت شرکت
مدت زمان ثبت شرکت با کامل بودن مدارک شما ۲ هفته کاری به طول میانجامد.و برخی موضوعات نیز، نیاز به اخذ مجوز دارد که این به مدت زمان شما اضافه میکند.
در شرکت سهامی عام به دلیل اقداماتی مثل انجام پذیره نویسی سهام و به دلیل نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار در فرایند تاسیس، مدت زمان بیشتری صرف تاسیس این نوع شرکت می گردد.
بدون دیدگاه