مسئولیت های مالک علامت تجاری

حقوق و مسئولیت های مالک علامت تجاری

علامت تجاری مطابق تعریف مندرج در قانون حمایت از مالکیت صنعتی مصوب سال ۱۴۰۳ به هر نشان قابل رویتی گفته می شود که کالا ها یا خدمات مشابه  اشخاص را از هم متمایز می سازد.

مالک علامت تجاری کیست؟

طبق قوانین سال های ۱۳۸۶ و ۱۴۰۳ ، نظام اولین ثبت حاکم می باشد. به عبارت دیگرهر شخصی (اعم از حقیقی و حقوقی) که طبق مقررات، علامت تجاری خویش را ثبت کند او مالک علامت تجاری است، حال بعد از ثبت علامت این امکان وجود دارد که به طور ارادی در قالب قرارداد نقل و انتقال و یا تفویض اجازه ی بهره برداری و استفاده، یا به طور غیر ارادی و قهری در صورت فوت کسی که علامت را به نام خود ثبت کرده است و صاحب علامت است قهرا حقوق و امتیازات آن علامت ثبت شده به وراث او برسد، بنابراین الزاما مالک فعلی علامت همان شخصی که ان را قبلا ثبت کرده بود نمی باشد.

مدت حمایت قانونی

 از زمانی که شخص، اظهارنامه ی ثبت علامت خود رابه اداره ثبت می دهد به مدت ۱۰ سال این علامت تجاری مورد حمایت قانون قرار می گیرد وقبل از انقضای اعتبارعلامت تجاری ثبت شده ، چنانچه مالک ثبتی و یا وکیل وی درخواست تمدید آن را نماید، با پرداخت هزینه تمدید، علامت تجاری برای یک دوره ده ساله دیگر، تمدید می شود . تمدیدهای ده ساله متمادی تا زمانی که مالک ثبتی یا قائم مقام قانونی و یا نماینده وی اقدام به تمدید نماید، ادامه خواهد یافت ولذا اعتبار آن بدون وقفه ادامه می یابد.

مسئولیت های مالک علامت تجاری

حقوق مالک علامت تجاری

– حق استفاده انحصاری: شخصی که علامت تجاری به نام او ثبت شده باشد، مالک علامت تجاری است و هیچ کسی بدون موافقت و اجازه ی اونمی تواند از این علامت برای کالاها یا خدمات مشابه استفاده کند، این بدین معنا است که حق استفاده ی انحصاری از علامت تجاری ثبت شده با مالک آن علامت است و اگر شخصی بدون موافقت او از علامت وی استفاده کند، مالک می تواند با ارسال اظهارنامه ، او را منع نماید و در صورت استمرارعلیه او در دادگاه اقامه ی دعوی حقوقی یا کیفری نموده و تحت شرایطی، مطالبه خسارت نماید.

– ممانعت از استفاده ازشبیه علامت تجاری ثبت شده : چنانچه شخصی علامت تجاری مشابه ای را ثبت کند و استفاده از این علامت برای کالاها یا خدمات مشابه سبب گمراهی مردم شود، مالک علامت تجاری می تواند دعوای ابطال و مطالبه ی ضرر و زیان خویش را در مرجع قضایی مطرح نماید.

– نقل و انتقال علامت تجاری: علامت تجاری، یک مال محسوب می شود، لذا صاحب علامت می تواند در قالب قرارداد نقل و انتقال، مالکیت مربوط به علامت تجاری را به دیگری منتقل کند، این انتقال می تواند در مرحله ی ثبت اظهارنامه یا بعد از ثبت علامت در مرکزمالکیت معنوی باشد.

– انتقال علامت تجاری همراه با سرقفلی : انتقال علامت تجاری همچنین می تواند به طور مستقل صورت بگیرد و یا همراه با سرقفلی مربوطه مورد نقل و انتقال قرار گیرد، ضمن اینکه انتقال علامت می تواند در رابطه با همه یا برخی از کالاها یا خدماتی باشد که علامت برای آن به ثبت رسیده است. به عبارت روشن تر انتقال می تواند جزئی و مربوط به برخی از طبقات گردد ویا کلی و مربوط به تمامی طبقاتی باشد که علامت تجاری مورد نظر در آنها به ثبت رسیده است.

– تفویض اجازه ی استفاده از علامت تجاری ثبت شده : گاهی مالک علامت تجاری ثبت شده قصد انتقال مالکیت علامت تجاری را به دیگری ندارد وقصد دارد با حفظ مالکیت علامت تجاری ، حق استفاده از آنرا به صورت انحصاری ویا غیرانحصاری به شخص یا اشخاص ثالث تفویض نماید. اتخاذ چنین تصمیمی توسط مالک ثبتی به عوامل زیادی بستگی دارد: گاه قصد توسعه می باشد وگاه عدم تمایل وی به دخالت مستقیم در امر تجاری می باشد و البته دلایل متعددی برای اتخاذ چنین تصمیمی می توان برشمرد.

– حق استفاده از علامت تجاری ثبت شده جهت دریافت وام

چنانچه علامت تجاری ثبت شده در میان مشتریان از شهرت خوبی برخوردار باشد ممکن است به منظور دریافت منابع مالی یا وام از موسسات مالی استفاده شود.

-داشتن امتیاز حل وفصل آسان تر و ارزان تر: مالک علامت ثبت شده صاحب علامت تجاری ثبت شده، در طرح دعوی و دفاع در موقعیت برتری قرار دارد، به  ویژه اینکه، با ثبت علامت تجاری، صاحب علامت در صورت نقض حقوق انحصاری، می تواند مبادرت به طرح دعوای نقض کند.

مسئولیت های مالک علامت تجاری

– ممانعت از استفاده غیرمجاز دیگران: در صورت سوءاستفاده دیگران، مالک علامت تجاری، می بایست  با اعتراض یا طرح دعوا از طرق اداره مالکیت معنوی  یا دادگاه، مانع از ادامه ی استفاده ی غیرمجاز دیگران شود.

– تمدید علامت تجاری: علامت تجاری از زمانی که اظهارنامه به اداره مالکیت معنوی جهت ثبت داده می شود در صورت تایید آن علامت پیشنهادی از سوی اداره مالکیت معنوی، به مدت ده سال از تاریخ اظهارنامه، آن علامت دارای اعتبار می باشد اما قبل از انقضای مدت ده سال، مالک می بایستی برای تمدید ان اقدام کند و هزینه های مربوطه را بپردازد، در غیر این صورت، حقوق مالک علامت تجاری، نسبت به آن زائل شده و ثبت مجدد آن توسط شخص ثالث، منع قانونی ندارد.

– استفاده از علامت تجاری: در صورت عدم استفاده ی مالک از علامت ثبت شده ظرف مدت یک سال از تاریخ ثبت آن و یا عدم ارائه ی مدارکی دال بر فعالیت، گواهینامه ی ثبت علامت از تاریخ تقدیم اظهارنامه ملغی محسوب می شود، به طور کلی به موجب قانون جدید در ماده ۹۸، یکی از مدارکی که متقاضی ثبت علامت تجاری باید ارائه کند مدرک دال بر تعهد متقاضی به استفاده از علامت یا تعهد وی به ارائه ی مدارک فعالیت در حوزه ی تولید، توزیع یا خدمات می باشد.

لازم به ذکر است یک علامت تجاری برای یک طبقه یا گاهی اوقات برای چند طبقه که شامل کالاها و خدمات مختلف می شود ثبت می شود اما برای تحقق استفاده از علامت تجاری، لازم نیست که دقیقا برای همه کالاها و خدماتی که در طبقه خاص برای آن ها به ثبت رسیده است مورد استفاده قرار گیرد، بلکه چنان چه برای برخی از کالاها یا خدمات و طبقه خاص نیز مورد استفاده قرار گیرد کافی است که از حذف علامت جلوگیری شود.

-پرداخت هزینه ها: مالک علامت تجاری باید هزینه های مربوط به ثبت علامت تجاری، نشرآگهی، تمدید علامت را بپردازد.

مالک علامت تجاری

ابطال علامت تجاری

در صورت اثبات تحقق موارد ذیل، علامت تجاری ثبت شده قابلیت ابطال دارد: 

– علامتی که کالاها یا خدمات یک شخص را از کالاها و خدمات اشخاص دیگر متمایز نمی سازد و سبب گمراهی مردم و مصرف کنندگان می شود.

-علامتی که مفاد آن یا بهره برداری از آن، خلاف موازین شرعی، قانونی و یا نظم عمومی بوده یا موجب وهن مقدسات دینی گردد، که عبارت اخیر در خصوص وهن مقدسات دینی،بسیار موضوع تفسیر برداری هست و سبب می شود کارشناسان و قضات تفاسیر مختلف و متعددی داشته باشند!!!!!!

-علامتی که موجب گمراهی عموم، به ویژه در مورد مبدأ جغرافیایی کالاها یا خدمات یا خصوصیات آن ها از قبیل نوع، کیفیت و قیمت شود.

-علامتی که عین یا شبیه نشان نظامی، پرچم، یا سایر نشانه های مملکتی یا نام یا نام اختصاری یا حروف اول یک نام یا نشان رسمی متعلق به یک کشور، سازمان بین الدولی یا سازمان هایی که تحت معاهده های بین المللی تاسیس شده اند، بوده یا موارد مذکور یکی از اجزای آن علامت باشد، مگرآن که مقام صلاحیت دار کشور مربوط یا سازمان ذی ربط، اجازه ثبت آن را صادر کرده باشد.

-علامتی که عین علامت یا نام تجاری باشد که قبلا برای همان کالاها یا خدمات در ایران معروف شده باشد.

-علامتی که عین، شبیه یا ترجمه علامت یا نام تجاری باشد که قبلا برای همان کالاها یا خدمات یا برای کالاها یا خدمات مشابه در ایران معروف شده است، مشروط بر این که موجب گمراهی عموم شود.

–علامتی که شبیه یا ترجمه علامت یا نام تجاری باشد که قبلا برای کالاها یا خدمات  دیگری در ایران معروف شده یا به ثبت رسیده یا ثبت آن تقاضا شده یا دارای حق تقدم باشد مشروط بر این که موجب گمراهی گردد یا به منافع مالک علامت قبلی لطمه وارد سازد.

-علامتی که عین یا به طرز گمراه کننده ای شبیه علائم مربوط به دوران تاریخی یا آثار باستانی باشد.

-علامتی که عین یا شبیه علائمی باشد که سازمان ها و مراجع تایید کننده، از قبیل سازمان ملی استاندارد ایران و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی برای تایید کالاها و خدمات صادر می نمایند.

-علامتی که عین طرح صنعتی ثبت شده دیگری برای همان کالاها یا خدمات باشد.

سئوالات متداول

سوال ۱: آیا الزاما مالک علامت تجاری باید ازآن استفاده نماید تا دچارمشکل عدم استفاده نشود؟

خیر، چنان چه طرف قرارداد اجازه بهره برداری نیز از علامت تجاری ثبت شده استفاده کرده باشد، استفاده از علامت تجاری محقق شده است لذا استفاده شخص صاحب علامت شرط نیست، هر شخصی که از طرف او ماذون و مجاز باشد و استفاده نماید، آن استعمال و استفاده ی مدنظر قانون واقع شده است.

سوال ۲: آیا صاحب علامت تجاری برای عدم استفاده از علامت تجاری می تواند به اتفاقاتی غیر قابل پیش بینی و خارج از اراده تحت عنوان قوه قهریه استناد کند؟

بله می تواند منتهی شخص باید بتواند غیر قابل پیش بینی بودن، غیر قابل دفع بودن و خارج از کنترل و اراده ی صاحب علامت بودن آن حادثه را اثبات کند، این ها باید توسط مرجع قضایی احراز شود.

سوال ۳: در صورت عدم تمدید علامت تجاری ظرف مهلت قانونی، راهی برای حفظ اعتبار آن وجوددارد؟

خیر. در صورت انقضاء مهلت اعتبارعلامت تجاری هیچ راهی جز اقدام مجدد جهت ثبت آن وجود ندارد. علامت تجاری تا سه ماه پس از انقضاء مهلت ۱۰ ساله هم قابل تمدید است

سوال ۴: اگراستفاده از علامت تجاری شخصی غیر مالک ثبتی ، می تواند علامت تجاری را ازابطال به دلیل عدم استفاده نجات دهد؟

بله . باید قرارداد یا مدارکی را دال بر اینکه آن شخص دیگر از سوی مالک اذن و اجازه داشته است را ارائه داد

تنظیم کننده : سمانه ارجمند

۲۲/۰۸/۱۴۰۳

سمانه ارجمندمشاهده نوشته ها

وکیل پایه یک دادگستری ، متخصص کسب و کار، شاخه مالکیت فکری، خصوصاً امور مربوط به علامت تجاری

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *